Om BKS

Orkestern bildades 1974 i Lindesberg av apotekaren och flöjtisten Gunnar Malmgren.

Varje sommar arrangerar BKS en kursvecka där man jobbar intensivt tillsammans med dirigent och solister av hög klass. Under terminerna spelar vi under några veckoslut, där repetitioner och konserter är koncentrerade till fredag kväll, lördag och söndag. Totalt blir det omkring 20 konserter om året, mestadels i Västmanlands, Dalarna och Örebro län, men även i övriga Sverige och utomlands.

Sedan 1974 har BKS svarat för bortåt 40 uruppföranden, mest av svensk musik. Det har även blivit 3 egna skivor (2 CD och 1 LP).

Orkestern stöds förutom av lokala arrangörer av kulturrådet, landsting, musikstiftelser och Sveriges Orkesterförbund. Vi söker även lokala stöd och support från lokala arrangörer och kommuner där vi genomför projekt.

Musiker

Vår orkester består av musiker av olika slag: Musikpedagoger som genom sitt musicerande kan fortsätta utvecklas och därmed entusiasmera sina adepter att gå vidare till högre studier. Professionella musiker som också fungerar som stämledare och instruktörer för våra olika sektioner. Musikstuderande som får en större orkestervana och repertoar och dessutom möjlighet att framträda som solister. Pensionerade musiker som genom vår orkester får en möjlighet att fortsätta musicera på en hög musikalisk nivå med professionella dirigenter. Skickliga amatörmusiker som valt att ha musiken som hobby och bidrar till att sprida musikglädje och entusiasm. Gemensamt är att vi brinner för att framföra den klassiska symfoniska musiken och nyskriven musik ihop med framstående dirigenter. Tillsammans sprider vi musiken till människor på mindre orter i hela Mellansverige.
Här presenterar vi några av våra medlemmar i Bergslagens Kammarsymfoniker:
Geoffrey Cox - oboist, instruktör och stämledare för träblåssektionen
Geoffrey Cox är en framstående oboist som för närvarande arbetar som solooboist vid GöteborgsOperan. Han föddes 1965 i Somerset, England. 1975 flyttade hans familj till Durban i Sydafrika där han började spela oboe vid 13 års ålder. Han studerade oboe för Gerrit Bon vid Nataluniversitetet i Durban.
Under sin studietid erhöll han flera priser och stipendier. Som 16-åring vann han första pris i ATKV Forte Competition, där han tävlade mot andra unga instrumentalister från hela Sydafrika. Han har också vunnit Oude Meester Woodwind Prize och varit pristagare tre gånger i tidningen Daily Mail’s årliga solistfestival.
Förutom sitt arbete vid GöteborgsOperan där han är sektionsledare för träblåset är Geoffrey en eftertraktad gäststämledare i orkestrar i Sverige, Norge och Danmark. Han är medlem i Bergslagens Kammarsymfoniker sedan 1998 och huvudinstruktör för vår träblåssektion under våra sommarkurser.
Katarina Andreasson - dirigent
Bergslagens Kammarsymfoniker arbetar med ett flertal olika dirigenter. Under 2023 hade vi förmånen att kunna engagera Katarina Andreasson under sommarkursen. 
Katarina Andreasson är en återkommande dirigent för oss. Hon är en av Sveriges ledande dirigenter, violinister och konsertmästare. Vid 22 års ålder blev hon 1:a konsertmästare i Aalborgs symfoniorkester och senare i Göteborgs Operaorkester. Sedan 1996 är hon 1:a konsertmästare i Svenska Kammarorkestern (SKO) i Örebro.
Som dirigent har hon regelbundet lett de största svenska orkestrarna och har även dirigerat i Polen, Ukraina, Irland, Danmark och Finland. Som solist gjorde Katarina sin internationella debut i London 1997, då hon framförde Howard Blakes violinkonsert “The Leeds” i Royal Festival Hall med Royal Philharmonic Orchestra. Hennes inspelning av Vivaldis “Fyra årstider” med SKO på Naxos blev en guld-cd inom tre månader..
Katarina har även spelat in flera andra verk, inklusive Peteris Vasks violinkonsert “Distant Light”, som har fått internationellt erkännande. Hon har också spelat in de två violinkonserterna av Heinz-Karl Gruber med SKO, med Gruber som dirigent.
Utöver sitt arbete med SKO har Katarina undervisat i violin vid Musikhögskolan, Göteborgs universitet. Efter att ha studerat dirigering för professor Jorma Panula i fyra år vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, tog Katarina sin examen 2007. Hennes internationella debut som dirigent var med BBC:s orkester i Belfast.
2012 blev Katarina professor vid Musikhögskolan i Örebro, där hon undervisar i violin, kammarmusik och orkester. Samma år grundade hon Nora Kammarmusikfestival och startade en kurs i orkesterspel för unga musiker samt en kammarmusikkurs. Hon bildade också Akademiska orkestern vid Örebro universitet, som hon sedan dess har varit dirigent och konstnärlig ledare för.
Katarina har även varit gästprofessor vid universitetet i Brasilia, Brasilien och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 2016, 2021 och 2022 var hon ledare för Svenska Kammarorkestern vid Nobelprisbanketten som direktsändes i tv över hela världen.
Under 2023 var Katarina solist med sopranen Nina Stemme i BIS inspelningen av “Der Neue Orpheus. Under året har hon hunnit med att leda vår egen orkester i bland annat Sibelius andra symfoni och Rachmanioffs Pianokonsert nr 1.
Micaela Hoppe - valthornist och kompositör
Micaela Hoppe är en svensk tonsättare som har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Hon föddes 1965 i Jakobsberg, nordväst om Stockholm och har bott i Västra Ämtervik (Värmland) sedan 1996. Hon är autodidakt som tonsättare och har skrivit musik sedan ung ålder.
Micaela har ett personligt tonspråk och skriver musik för ensembler, orkestrar, soloinstrument och sång. Hennes musik är i första hand avsedd att framföras live i olika konsertsammanhang. Under senare år har hon också utvecklat musikstycken i studioprogram.
Några av hennes framstående verk och prestationer inkluderar:
2008: Utsedd till Årets tonsättare i Bergslagens Kammarsymfoniker.

2014: Utställningen “Frankel & Hoppe”, där Micaela Hoppe och filmaren Evelyn Frankels samarbeten visades.
2016: Uruppförande av “Blue mountains shimmer in backlight” (“Blå berg skimrar i motljus”) av den italienska stråkorkestern I Solisti Veneti tillsammans med klarinettist Lorenzo Guzzoni under ledning av Claudio Scimone.
2016-2019: Samarbetade med den norske tonsättaren Lars Audun Hadland för att komponera “Divina Commedia”, ett stycke som bygger på Dante Alighieris verk med samma namn. Micaela Hoppe har också skapat meditationsmusik, inklusive spåren “We are” och "Rising". Hennes verk "Dagg och regn" framförs återkommande av flera professionella blåsarkvintetter, bl.a. Crusellkvintetten vid Östgötamusiken. De uruppförde också hennes blåskvintett "Drömsk verklighet" i augusti 2023.
För Micaela handlar den kreativa processen om en stark närvaro i nuet. Hon lyssnar in och fångar det hon hör inom sig när hon vill förmedla en särskild känsla eller stämning. Hon dras ofta till det enkla, som ändå ger djup och mening.
Micaela har spelat med oss i Bergslagens Kammarsymfoniker först 1991 - 1994 och nu sedan 2005 och har under flera år haft ledande roller i vår styrelse och valberedning. 
Lars Audun Hadland- violonist
Lars Audun Hadland, född 1959, är en norsk violinist, tonsättare, dirigent och pedagog. I Bergslagens Kammarsymfoniker är han ofta anlitad som konsertmästare och stämledare för violin.
Lars Audun studerade musik vid Norges musikhögskola i Oslo och var under åren 1982 - 2023 anställd som violinist vid Kristiansand symfoniorkester. Under åren 1987 - 1997 var han också stämledare för 2:a violin i orkestern.
Lars Audun är en aktiv kammarmusiker med speciellt intresse för nutida musik. Förutom uppdraget här i BKS är han mycket eftertraktad som orkesterledare och instruktör.
Tomas Sahlberg - fagott
Efter musikgymnasiet i Karlstad studerade Tomas vidare på Birka folkhögskola i Östersund, som var en förberedelse för högskolestudier. Efter 2 år på folkhögskolan kom han in på högskolestudier vid Östlandets Musikkonservatorium i Oslo och studerade 4 år till musiklärare. Sedan blev det ett par år på Rogaland Musikkonservatorium i Stavanger med fördjupning i arrangering, komposition och kammarmusik.
Efter studierna jobbade Tomas några år som frilansande musiker med bland annat: Distriktsmusiker i Rogaland, vikariat i Kristiansand Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester, Skaraborgs Blåsarkvintett, Värmlands Sinfonietta m.m.
Efter att ha varit aktiv i orkestern och dess styrelse i olika omgångar, blev Tomas 2013 vald till ordförande för Bergslagens Kammarsymfoniker. Under Tomas ledning växte orkestern för varje år med många deltagande musiker på våra traditionella sommarkurser och weekendprojekt.
Tomas var ordförande i föreningen fram till och med 2021, men är fortsatt aktiv i orkestern bland annat som stämledare för fagottsektionen samt ansvarig för transport och förvaring av våra inventarier och instrument.
Ayman Al Fakir, valthornist i Kungliga Hovkapellet
Började spela piano vid 6 års ålder och fann valthornet på kommunala musikskolan när han precis fyllt 10. Utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och började som 23-åring jobba i Kungliga Hovkapellet. Fortsatte dock spela mycket kammarmusik i blås- och brasskvintetter samt en hel del nutida musik i KammarensembleN. Wagner och Strauss tillhör favoritkompositörerna då valthornen har så mycket att spela och alltid har en framträdande roll. På fritiden läser han böcker och håller igång kroppen med pilates och styrketräning. 

Har du någon dold talang? Jag sjunger och spelar elbas i ett hårdrocksband jag har tillsammans med en av mina bröder och två kusiner. Om jag inte blivit musiker så hade jag satsat på att utbilda mig till arkitekt. 

Mitt bästa musiktips är Richard Strauss - Capriccio där det diskuteras på scenen vad som egentligen är viktigast i en opera, musiken eller librettot?

Orkestern har producerat 2 CD-skivor:
Omslaget till CD:n Bergslagsbilder
Bergslagsbilder
Bergslagsbilder, CD060, utgiven sommaren 2000. Svensk 1900-talsmusik, "Four Realities" av O. Franzén (från uruppförandet 2000) samt musik av G. Thyrestam, K. Atterberg, E. von Koch, K Forsman och H. Rosenberg. Det går att lyssna på skivan på Spotify. CD beställs direkt från Nosag Records.
Jubileumskonserten 1994
Hannu Koivola, dirigent, Annika Skoglund, alt. Musik av O. Helge, R. Vaughan-Williams, G. Mahler och J. Sibelius.